dijous, 30 d’octubre de 2014

Gairebé mig segle amb el record i l’admiració a l’Abat Escarré

El dia 21 d’octubre, es va commemorar el 46è aniversari de la defunció del P. Abat de Montserrat, Aureli M. Escarré.

A la Cripta de l’Abadia es pot llegir el seu epitafi: “Abat restaurador de Montserrat, servent fidel fins a morir de l’Església i de Catalunya”. Precís i concís, avui no podríem pas trobar un millor resum de tota una vida. Amb les seves contradiccions, grans encerts i unes preses de posició públiques, que encoratjava a uns i esdevenia d’una incomoditat insuportable per a molts dels poderosos d’aquell moment històric.

Una de les manifestacions més clarividents i coratjoses de la seva paraula profètica, es van materialitzar en les conegudes Declaracions al Diari Le Monde. En el transcurs d’aquests darrers mesos, l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya ha cregut necessari retre un homenatge a tots aquells que de forma decisiva, van contribuir a què es poguessin portar a terme: Josep Benet, Albert Manent, per un cantó i J. A. Novais, com a corresponsal de Le Monde per l’altre , van fer possible que esclatés una autèntica bomba per al règim del general Franco.

L’associació citada més amunt, ha portat a terme una valuosíssima tasca pedagògica per tot Catalunya i el Rosselló francès, organitzant exposicions i actes informatius entorn el que va representar la publicació de les Declaracions. La iniciativa, pretenia, no pas portar a terme l’exaltació d’un mite, o un exercici de nostàlgia, sinó per fer un toc d’atenció, i recordar que malgrat totes les dificultats, sempre hi ha algú disposat a jugar-se-la per l’existència d’un periodisme al costat de la democràcia. I per recordar-nos un cop més, el compromís de l’Abadia de Montserrat amb el poble de Catalunya. No ens ha de sorprendre pas, que el President de la Generalitat reconegui que l’actitud de l’Abat Escarré, inspira encara avui el futur de Catalunya.

Joan Sebastià Martí
Productor de Cine

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada