divendres, 25 d’abril de 2014

Presentació de l'exposició a la Universitat de Vic

Teresa Carreras, Xavier Ginesta,
Josep Mª Vila d'Abadal i Jordi Vila-Abadal
“Quan es diu que parlant la gent s’entén, no sempre és veritat. Això ho vaig aprendre amb l’abat Escarré, a Montserrat”

“El diàleg franc exclou les relacions de poder entre els interlocutors i exigeix que tots dos parlin el mateix llenguatge”

Aquestes afirmacions les ha fet Jordi Vila-Abadal, exmonjo de Montserrat, escriptor i psiquiatra en la conferència d’inauguració de l’Exposició “Premsa i dictadura. L’abat Escarré a Le Monde” a la Universitat de Vic

Ha obert l’acte el vice degà de Promoció i Relacions Externes de la Facultat d’Empresa i Comunicació, Xavier Ginesta, afirmant que tenir a Jordi Vila-Abadal presentat pel seu oncle l’alcalde de Vic, Josep Mª Vila d’Abadal era tot un luxe per a la Universitat.

La presidenta de l’APEC, Teresa Carreras, ha explicat que aquesta activitat era fruit del conveni que van subscriure ambdues entitats i que els permet organitzar activitats regularment.

L’alcalde de Vic ha destacat el compromís espiritual, polític i professional que sempre han marcat la vida del seu oncle. Ha relatat que sentia una gran admiració per Jordi Vila-Abadal per la manera d’exercir la seva professió de psiquiatra, especialment en joves, afectats per malalties mentals. Sempre intentava contextualitzar la vida familiar de les persones perquè fos el més estable possible.

Vila d’Abadal ha subratllat que el compromís del seu oncle amb l’abat Escarré i amb Catalunya és total.

Jordi Vila-Abadal ha donat una resposta molt detallada a diverses preguntes que es repeteixen quan hom parla del Montserrat dels primers anys del franquisme i de la figura de l’abat Escarré. S’ha referit als tipus de catolicisme que hi havia després de la Guerra Civil amb dos bàndols enfrontats, al distanciament que l’autor notava en relació amb la gent de fora del Monestir, al moviment internacional Pax Christi i als moviments populars que es van crear quan la gent ja tenia consciència política. També ha donat resposta al llarg de la conferència als arguments de l’evolució política i espiritual de l’abat Escarré, a la situació internacional de l’Església catòlica, a les acusacions d’alguns que diuen que el Montserrat d’aquella època fou franquista i a la situació interna del monestir que Vila-Abadal defineix a partir de tres grups o corrents; un renovador, especialment avançat espiritualment, un altre que donava suport a les polítiques anti règim i, afegí, “una majoria de moderats que diuen que volen canviar les coses en el marc de la llei, per mantenir l’statu quo i fer només pocs retocs cosmètics a les situacions”.

A partir de l’anàlisi d’aquests punts, Jordi Vila-Abadal va donar una lliçó de com s’ha de produir el diàleg intel•lectual i polític entre persones que defensen posicions diferents. Com es poden trobar punts en comú. Com les paraules de l’abat Escarré que són tan actuals, les de Vila-Abadal ens han fet reflexionar sobre la situació política en la relació Catalunya-Espanya. Com a colofó Xavier Ginesta va destacar “l’alt nivell del convidat i del contingut de la lliçó impartida tot afirmant que per a la Universitat és molt important aportar coneixement en els actes que s’organitzen”. L’acte ha tingut lloc a la sala Segimon Serrallonga de la Masia de la Torre dels Frares, de la capital de la comarca d’Osona.

Per això aquí posem a la seva disposició el text complert de Jordi Vila-Abadal perquè se’l puguin rellegir i que porta per títol “El Montserrat de l’abat Escarré a l’època franquista”. L’exposició es podrà veure fins el 13 de maig.

Podeu llegir aquí el discurs de Jordi Vila-Abadal: "El Montserrat de l'AbatEscarré a l'època franquista"

Teresa Carreras dirigint-se a l'Auditori

Alguns convidats fotografiats a l'exposició

Jordi Vila-Abadal

Josep Mª Vila d'Abadal presentant el ponent,
el seu oncle, Jordi Vila-Abadal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada