divendres, 27 de juny de 2014

50è aniversari de les Declaracions de l’abat Escarré, a Montserrat

La commemoració del 50è aniversari de les declaracions de l’abat Aureli M. Escarré ha passat per Montserrat. Una delegació de la comissió organitzadora ha estat rebuda per l’abat Josep M. Soler.

La trobada és va desenvolupar durant una hora en un clima de cordialitat exquisida en una de les sales de la recepció del monestir de Montserrat. Era el migdia del passat 27 de juny després de la missa conventual. La delegació estava integrada per Teresa Carreras (presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya), Joan-Sebastià Martí (productor de “Ciutadà Escarré” de TVE/TV3) i del periodista Oriol Domingo (responsable del bloc In saecula saeculorum).

Els tres delegats compliren el desig de la comissió organitzadora d’explicar personalment a l’abat Soler les activitats realitzades des de la inauguració de la commemoració i les actuacions previstes fins la seva clausura a finals d’aquest any. Teresa Carreras lliurà a l’abat un informe de les activitats de la commemoració, amb documents gràfics, sonors, telemàtics, vídeos i llibres per tal de que quedin dipositats en els arxius i en la biblioteca de l’abadia.

Durant la conversa de l’abat amb els seus tres interlocutors es va tractar del present i el futur de Montserrat, de l’Església, del papa Francesc i el seu tarannà esperançador, de Catalunya, de l’abat Escarré i les seves circumstàncies. Carreras, Martí i Domingo recalcaren que l’objectiu d’aquesta commemoració ha estat i és recordar i analitzar exclusivament el fet periodístic de les declaracions de l’abat Escarré així com el seu impacte eclesial i cívic en els àmbits català, espanyol i europeu. I explicar-ho a les generacions més joves que no visqueren aquells esdeveniments però que son fruit dels mateixos. En tot cas, no s’ha pretès tractar cap altre aspecte de la figura complexa i de l’obra de l’abat Escarré durant la seva etapa abacial.

La delegació va agrair a l’abat i a la comunitat benedictina el suport logístic i espiritual donat a la celebració del 50è aniversari de les declaracions d’Escarré. També l’abat Soler va donar les gràcies a la comissió organitzadora per la tasca realitzada i per la manera delicada com s’està fent.

El mateix abat Josep M. Soler va participar el 20 de novembre de 2013 en la sessió commemorativa celebrada al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. En un discurs molt pensat, com ho són tots els seus, que fou publicat al Serra d’Or del mes de febrer d’enguany, l’abat Soler va cloure la seva intervenció amb paraules de compromís pel present i pel futur tenint en compte l’experiència de la història. Com a ciutadà, cristià i monjo va dir: “Aquest homenatge a l’abat Escarré, en el context actual, no ens ha de limitar a recordar el passat, sinó empènyer a continuar treballant pel respecte als drets de les persones i dels pobles. I, per tant, a continuar treballant pels drets dels nostre país”.
Fotografies APEC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada