dijous, 22 de maig de 2014

L’especial amistat i el compromís polític entre l’Abat i el pintor i escultor gironí, Domènec Fita, a l’exposició “Premsa i Dictadura: l’Aureli M. Escarré a Le Monde”

L’especial amistat i el compromís polític entre l’Abat i el pintor i escultor gironí, Domènec Fita, a l’exposició “Premsa i Dictadura: l’Aureli M. Escarré a Le Monde”

Aquesta manifestació inclou tres cartes de la seva correspondència.

Es pot visitar fins al 13 de juny a la seu de l’Arxiu Històric de Girona


Exposició al claustre de l'antic convent de Sant Josep
“En els petits reductes d’una oposició encara embrionària que lluitava per un futur democràtic des de Girona, les declaracions de l’abat Escarré van ser saludades com el primer gran cop que la dictadura rebia des de l’interior del país i des d’un dels flancs més inesperats i alhora més comprometedors” ha explicat el periodista Narcís-Jordi Aragó en una magnífica conferència impartida a l’antic convent de Sant Josep, actual seu de l’Arxiu històric de Girona.

Durant la seva intervenció ha explicat la transformació d’una gran amistat en compromís polític que hi va haver durant molts anys entre l’artista gironí Domènec Fita i l’abat Escarré.

Com a novetat, la instal•lació a Girona d’aquesta exposició itinerant incorpora algunes de les cartes fruit de la seva correspondència durant molts anys, el fons Del qual es conserva a l’Arxiu Històric de Girona.

Narcís-Jordi Aragó, creu de Sant Jordi 2002, és periodista, escriptor i advocat. Va dirigir Presència del 1967 al 1980 i també fou corresponsal de Tele/Exprés Del 1970-1980, així com cofundador de l’Associació de la Premsa de Girona, el 1977 i, més tard el 1985 del Col•legi de Periodistes de Girona.

Aquest prestigiós periodista gironí explicà que fou en els seus anys de vailet quan va conèixer l’abat Aureli i va poder veure molt de prop la seva evolució. El pare abat, afegí, va ser present en tres importants esdeveniments religiosos gironins.

(Poden llegir el pdf de la intervenció Del periodista Narcís-Jordi Aragó que repassa la relació de l’abat Escarré amb Girona).

La inauguració s’ha fet al claustre de l’Arxiu Històric de Girona i ha estat presentada pel director de l’entitat, Joan Ferrer, Teresa Carreras, comissària dels actes de celebració de la Commemoració del 50è aniversari de les Declaracions de l’abat Escarré a Le Monde” i el periodista Narcís-Jordi Aragó que ha pronunciat una conferència sobre l’impacte de les declaracions de l’abat de Montserrat a Girona. Per cloure l’acte es va projectar el documental de memòria històrica “L’abat Escarré. 50 anys de memòria. El ressò de les declaracions de Le Monde (14-11-1963).


Article Pere Ribot.Presència.9-11-1968

Teresa Carreras, Narcís-Jordi Aragó i Joan Ferrer
en un moment de la conferènciaTeresa Carreras, Narcís-Jordi Aragó i Joan Ferrer en el claustre de l'exposició


Narcís-Jordi Aragó conversant després de la conferència

Fotografies de l'Arxiu Històric de Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada