diumenge, 23 de març de 2014

Josep Carreras, monitor d'esplai: “L’Església ha d’abandonar actituds infal·libles sobre realitats presents que no tenen res a veure amb l’ensenyament que va donar Jesús”

El periodista de La Vanguardia, Oriol Domingo, en acabar el Taller sobre les declaracions de l'abat Escarré amb els joves Josep Carreras Camins, Queralt Campàs Poch, Bernat Pizà Castella i Aleix Papaceit Aparicio.


Taller “Abat Escarré. Esglesia, política i mitjans de comunicació”, a La Conreria.

Durant aquest cap de setmana de formació de monitors i monitores d’esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (MCECC) -conegut com a Joresco-, a La Conreria, vaig poder atendre al taller: “Abat Escarrè. Església, política i mitjans de comunicació”. No vaig dubtar en apuntar-m’hi, amb un títol tan interessant. Analitzar tres estructures de poder diferents que confluïen en una persona amb un ponent de luxe: Oriol Domingo, corresponsal d’afers religiosos de la Vanguardia, hi havia tots els ingredients no tan sols per commemorar les declaracions sinó també per parlar-ne a fons i reflexionar-hi. Així doncs, després de repassar la repercussió d’aquestes declaracions en aquell context històric, vam traslladar-les al context actual. Un fet interessant és que moltes de les paraules que l’abat Escarré va dir fa cinquanta anys encara tenen plena vigència, tot i que alguns actors siguin diferents ara.

La discussió estava servida. Durant la sessió ens vàrem centrar en 4 eixos que apareixien en el discurs. Els dos primers punts anaven lligats a la política: la democràcia i les actituds antidemocràtiques, així com la relació Catalunya /Espanya i el dret de les nacions a defensar la seva identitat. En aquest punt va haver-hi un intens debat que ens portà a fer comparacions amb la situació actual.

Després parlàrem de quin paper ha de jugar l’església en la societat actual. Molts del joves que hi participàvem van exposar alguns casos en els quals aquesta institució s’està extralimitant amb actituds infal·libles sobre realitats presents en la nostra societat que no tenen res a veure amb cap dels ensenyaments que va donar Jesús . Un punt interessant de debat fou si l’Església ha de fer o no política i quan es considera que està fent política. Finalment, el darrer eix girà entorn dels mitjans de comunicació i la seva evolució ara que hi ha nous Canals com el Twitter. Les informacions ja no han de passar per un cap de redacció sinó que milers de missatges es filtren i no es pot controlar els continguts. Vam analitzar els canvis que comporten aquestes noves tecnologies en ser aplicades en el camp del periodisme.

Per concloure el taller, vam parlar de com podríem treballar aquestes temes en alguna activitat per fer amb l’equip de monitors o amb els nens i nenes de l’esplai . Aquest taller va ser inspirador de com els esplais vinculats al MCECC, l’Abat Escarré hauria de ser un referent a tenir present ja que combina fe, identitat nacional i sensibilitat social.

Josep Carreras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada