dissabte, 29 de març de 2014

“Els postulats socials i nacionals d’Aureli M. Escarré poden ser assumits per una gran majoria de ciutadans. L’abat va conectar amb l’Europa del seu temps”

Teresa Carreras, comissària del 50è aniversari de la Commemoració de les declaracions de l’abat Escarré a Le Monde, ha fet aquesta afirmació en el XVI Simposi de la Fundació Claret. Dissabte 29 de març , un día assolellat i ventós de primavera la Fundació Claret ha organitzat el seu XVI Simposi sota el títol de “El cristianisme en la construcción d’Europa”. Alfons Calderón, expert en relacions i comerç internacional, membre de Cristianisme i Justícia, i col•laborador d’Esade, va fer una brillant síntesi de la història de la construcció de la Unió Europea (UE) des del punt de vista de les arrels cristianes i evangèliques. Va destacar noms com Benet de Núrsia, Cirili i Metodi, Caterina de Siena, Brígida de Suècia, Edith Stein, i Francesc d’Assis així com els pares fundadors del projecte europeu.

Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Paul-Henri Spaak, Jean Monet, Robert Schumann i Jacques Delors com a elements claus de de l’esperit cristià Del projecte europeu. Calderón ha destacat el model de conciliació sobre el qual es va construir Europa. “Aquest és un model de diàleg- ha dit- que hauríem d’adaptar avui per poder consolidar l’actual Europa”. Aquest expert ha dit que Europa necessita una “ànima”, un relat que arribi a la societat i que permeti a tots els europeus sentir-nos una civilització cadascú amb les seves particularitats. Com a reptes de futur Calderón ha destacat la fraternitat entre pobles i països europeus. Segosn Calderón s’ha avançat molt en llibertat i igualtat però no en fraternitat.

El Catedràtic de Ciència Política i Afers Públics a la Universitata de Princeton (EE.UU) ha centrat la seva intervenció en la tolerancia Del cristianisme com a model per a la construcció d’una Unió Europea (UE) democràtica, lliure i respectuosa de la diversitat.

L’escriptor i periodista, Josep M. Puigjaner ha destacat que a Europa el cristianisme s’està reduint de forma vertiginosa. “Déu ja no es troba al centre de la vida de les persones però l’home tampoc no hi és” ha afirmat.  
Teresa Carreras, comissària dels actes de Commemoració Del 50è aniversari de les declaracions de l’abat Escarré a le Monde, el 14-11-1963 va destacar la labor de reconciliació entre els dos bàndols de la Guerra Civil que va fer l’abat tota la seva vida. “Cinquanta anys després- ha dit Carreras- l’obra de l’abat encara no és reconeguda perquè no estem en una democràcia sòlida. Encara alguns polítics ens diuen que les lleis estan per sobre les persones i no és així. És justament al revés”. L’abat Escarré ha estat la primera personalitat eclesiàstica que va gosar plantar cara a un règim que veia que s’allunyava dels principis bàsics Del cristianisme i que no actuava com a tal.

El simposi que for presidit pel P. Màxim Muñoz, Provincial dels Claretians, es va celebrar a la Llibreria Claret, de Barcelona i hi van assistir més d’un centenar de persones.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada