dimarts, 5 de novembre de 2013

El missatge de l’abat Escarré és avui ple de sentit

Com a alcalde de Barcelona, és un honor participar en aquesta publicació de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) amb motiu del 50è aniversari de l’entrevista de l’abat Escarré al diari Le Monde. Una commemoració que arriba en un moment transcendental per a la història del nostre país, en què estem debatent sobre el paper que ha de tenir Catalunya en el present i el futur d’Europa.

Hi ha moltes afirmacions de l’abat Escarré en aquella entrevista que van generar un gran nombre d’adhesions a Catalunya, directament proporcionals a les mostres de rebuig expressades per part dels estaments del règim franquista. L’entrevista a l’abat Escarré va contribuir, en definitiva, a què el món conegués millor la situació que s’estava vivint a Espanya i a Catalunya, vint-i-cinc anys després d’haver acabat la Guerra Civil. Un període que no es va aprofitar per promoure la pau, la reconciliació, el diàleg i el respecte entre vencedors i vençuts, i on les presons seguien plenes de presos polítics.

Les paraules de l’abat Escarré foren com una alenada d’aire fresc als anys seixanta del segle XX, perquè posaven de manifest el que molts catalans pensaven però no podien dir. Pocs podien imaginar que, cinquanta anys després, aquestes paraules seguirien plenes de sentit i tornarien a expressar els desitjos i els somnis de moltes persones.

Des del monestir benedictí de Montserrat, una muntanya que simbolitza els nostres millors valors com a poble, i des d’on sempre s’ha lluitat fermament per preservar la nostra llengua i la nostre cultura, l’abat Escarré va fer un clam d’esperança i de rebuig al règim franquista que va tenir un important abast internacional.

Permeteu-me que destaqui una de les afirmacions de l’abat Escarré per damunt de les altres: “Allí on no hi ha llibertat autèntica, no hi ha justícia”. Els catalans ho sabem prou bé, i per això el nostre esperit de diàleg i de respecte associat a la llibertat s’ha mantingut inalterable al llarg dels segles. Aquest és un tret fonamental de la nostra supervivència com a poble en els moments més difícils de la nostra història.

Desitjo que, cinquanta anys després, l’exemple de l’abat Escarré ens serveixi d’inspiració en aquests moments decisius i complexos que estem vivint. Uns moments on els catalans i les catalanes hem de seguir fent prevaler, per damunt de tot, el nostre tradicional esperit de pacte, de diàleg, de respecte, d’esforç i perseverança, d’obertura al món i de recerca constant de la llibertat, per encarar el futur amb il·lusió i confiança.

Xavier Trias i Vidal de Llobatera 
Alcalde de Barcelona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada