diumenge, 13 d’octubre de 2013

L'adéu d'en Jaume Arias

Sense el suport i els consells d’en Jaume Arias (1922-2013), president d’Honor de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), la commemoració del 50è aniversari  de les declaracions de l’abat Escarré al diari  Le Monde no s’hauria celebrat tal i com l’Associació la va dissenyar ja fa mes d’un any. Una celebració impulsada per la Comissió Escarré-APEC que aculli a personalitats, institucions i entitats de la societat civil catalana  “sumant voluntats entorn al catalanisme com ho va fer l’abat Escarré. Hi ha de ser tothom.”. Aquesta va ser la recomanació que el nostre estimat president d’Honor encara em donava en conversa telefònica dilluns dia 7 d’octubre del 2013 abans que jo entrés  a una reunió al Palau de la Generalitat per anar perfilant detalls de l’acte central de la Commemoració que celebrarem el pròxim 20 de novembre.

En Jaume Arias ens ha deixat divendres dia 11 d’octubre a la tarda. No podré complir la promesa de dir-li que l’aniria a buscar perquè estigués a primera fila. Però hi serà. El recordarem. Perquè sense el seu impuls i la iniciativa de premiar l’obra  històrica i periodística el cap d’internacional de Le Monde, André Fontaine (1921-2013) no hauríem arribat a commemorar aquest 50è aniversari de les Declaracions .

Jaume Arias admirava al seu amic el periodista francès, André Fontaine a qui havia acompanyat en les seves visites a Barcelona. Li va mostrar en una ocasió les instal·lacions de La Vanguardia del carrer Pelai, de la Ciutat Comtal. Arias el va proposar a la Junta de l’APEC  pel premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, 2012 per la seva obra de referència “Histoire de la Guerre Froide” – en dos volums- Ed. Fayard  i perquè havia autoritzat la publicació de les Declaracions que van ser un terratrèmol a tot el món. Fins i tot Fontaine va viatjar a Montserrat per parlar amb l’Abat i així estar segur de la importància política de les Declaracions que faria al corresponsal de Le Monde a Madrid.

Jaume, treballarem des de la Comissió Escarré-APEC perquè tots els actes d’homenatge quedin molt lluïts. Ho farem amb el periodisme que ens vas ensenyar que no és més que aquell que reflecteix el compromís del periodista amb la societat. El periodisme que ens fa estar connectats amb el món, sempre posant per davant la dignitat de les persones. I te’ls dedicarem a tu. Allà on siguis.

Teresa Carreras
Comissària Commemoració actes 50è
Aniversari declaracions abat Escarré a Le Monde.

Foto: LV /Marc Arias


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada