divendres, 25 d’octubre de 2013

Escarré ens inspira encara avui la recerca del nostre futur


Commemorem enguany el cinquantè aniversari de les declaracions que l’abat de Montserrat, el pare Aureli M. Escarré, va efectuar al diari francès Le Monde, unes declaracions que van fer conèixer a Europa la trista realitat de l’Espanya franquista, que van trepitjar algun ull de poll en el si del règim del dictador i que van suposar un alè d’esperança per a la recuperació de les llibertats nacionals del nostre país.

L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya ha organitzat un acte per celebrar el mig segle de l’entrevista. La celebració institucional de la Diada Nacional de Catalunya també ha tingut una dedicatòria per a aquest fet. No estem rememorant ni la publicació de cap llibre ni cap esdeveniment multitudinari, sinó només una entrevista d’una dotzena de preguntes que va ocupar un parell de pàgines de diari. Però l’autoritat moral de l’abat Escarré i la clarividència de les seves respostes mereixen que siguin recordades amb tots els honors.

Cinquanta anys després, una bona part de les paraules i reflexions de l’abat Escarré les podem interpretar avui en dia en clau històrica, com un reflex de la situació d’aquella època. Però les que fan referència a la nostra cultura mantenen, malauradament, encara la seva vigència. Les envestides contra la llengua catalana no s’han deixat de produir, ni en la dictadura ni en la democràcia, abans de forma imperativa i ara amb l’aparença d’una presumpta legalitat constitucional. Canvien les formes, però el fons continua sent el mateix.


Fa mig segle, Catalunya vivia una de les etapes més fosques de la nostra història més recent. La Guerra Civil ja començava a ser només un record, però els seus devastadors efectes perduraven encara sobre la societat. La repressió política, les injustícies socials i la manca de llibertats eren els pilars que aguantaven el règim franquista. En un context com aquest, no va deixar de suposar un cert daltabaix que un home d’església com l’abat fes unes afirmacions tan contràries al règim. I les represàlies no es van fer esperar, com és prou sabut.

El compromís que l’abat Escarré sempre va tenir amb Catalunya, amb la seva gent i amb la cultura és un exemple que cal perseverar i mantenir ben viu, avui més que mai. Estem vivint un moment especialment crucial de la nostra història i convé sempre tenir referències que guiïn la nostra actuació.

“El futur depèn de com es resolgui el problema d’avui, que és un problema social, un problema de democràcia i de llibertat, i en conseqüència de justícia”. Aquesta frase resumeix el pensament de l’abat gairebé al final de l’entrevista. Crec, sincerament, que aquestes paraules resumeixen exactament el que està passant a Catalunya i els nostres anhels col·lectius. Gràcies a figures com Aureli M. Escarré ens en vam sortir en la llarga nit del franquisme i estic convençut que la seva vida i obra ens inspiraran en la recerca del nostre futur. 

Artur Mas
President de la Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada